הרקע ליצירת מפות עבריות בראשית המאה ה-20.
I. עבודותיהם של חוקרים זרים במאה ה-19

בתחילת המאה ה-19 החלה התעניינות עצומה בתאור ארץ ישראל היא ארץ הקודש, וצליינים נוצרים רבים החלו לפקוד אותה. בין אלפי הצליינים היו מאות תיירים שפרסמו את רשמיהם במה שכונה "ספרות הצליינים", ובה תיאורים של מקומות, אנשים ומנהגים. תרומתם של פרסומים אלה למחקר גיאוגרפי של ארץ ישראל היה מצומצם. במקביל ביקרו בארץ ישראל עשרות חוקרים מיומנים בגיאוגרפיה, חלקם מומחים בכרטוגרפיה שסרקו את הארץ לאורכה ולרוחבה. הממצאים שלהם כולל מפות משורטטות, פורסמו בספרות המקצועית העולמית ושימשו בסיס לעבודותיהם של החוקרים היהודיים המקומיים.
רבות נכתב על עבודות מחקר אלה הן במישור המדעי והן בתחום הפופולארי. פרופ' יהושע בן אריה למשל, סקר את עבודתם ותרומתם של כ-200 חוקרים שביקרו בארץ ישראל במאה ה-19 (בן אריה, 1970).
החוקרים הזרים הניחו את נדבכי המסד, קידמו והרחיבו את הידע הגיאוגרפי על ארץ ישראל, ותרמו באופן משמעותי לאפיון כרטוגרפי והוצאה לאור של מפות מעודכנות. אולם, יש לזכור כי החוקרים הזרים לא ידעו את השפות העברית והערבית ולכן לא היה באפשרותם לחקור באופן ישיר את התושבים המקומיים. רוב החוקרים נתקלו בעוינות מצד התושבים ולכן הלכו בביטחון אך ורק בדרכים ראשיות ולא סרקו משעולים ושבילים. החוקרים גם לא הבינו שחלק מהשמות העבריים הקדומים חבויים בשורשי השמות הערביים. החוקרים הנוצרים התארחו בעיקר במנזרים והודרכו ע"י אנשי דת מקומיים. הנזירים והכמרים העבירו לרובם אגדות וסיפורים זהים שנשתמרו דורות רבים בין כותלי הכנסיות, והחוקרים ברובם לא בדקו את שורשי האגדות והסיפורים. אלה מעט מן הליקויים במחקרם של הזרים.

  מפת ים המלח 1866
 
ספרות גיאוגרפית לועזית על ארץ ישראל

 

בשנת 1915 יצא לאור ספרו של החוקר הסקוטי ג'ורג' אדם סמית "אטלס גיאוגרפי היסטורי של הארץ הקדושה" (סמית 1915). היה זה המשך לספרו החשוב "גיאוגרפיה היסטורית של הארץ הקדושה" (סמית 1894). אשר הוכר כספר הגיאוגרפי החשוב ביותר על ארץ ישראל (בן אריה 2001א). ספרים אלה מסכמים את הידע המחקרי על התכונות הגיאוגרפיות, גיאולוגיות וכרטוגרפיות של הארץ הקדושה ומהווים את גולת הכותרת המסכמת את נקודת מבטם של עשרות חוקרים נוצרים דתיים בעלי תרבות מערבית אירופית או אמריקאית אשר ביקרו, סיירו או עלו לרגל לארץ התנ"ך וחזרו לארץ מוצאם (בן אריה 2001ב).  רשימה ביבליוגרפית מפורטת של כל הספרים והמאמרים שנכתבו על ארץ הקודש (כשבעת אלפים כותרים!!) נמצא במאמרו של רוהריכט (רוהריכט 1890).
מבחינה כרטוגרפית, לקראת שלהי המאה ה-19, פורסמו עשרות ואולי מאות מפות של ארץ ישראל. הייתה זו תקופה שבה הפסיקו לצייר ולהדפיס מפות דמיוניות מעוטרות במוטיבים אומנותיים, והחלו לפרסם מפות המבוססות על מדידות שדה וחישובים גיאומטריים (רובין 2001). בתקופה זו המציאו שיטות כרטוגרפיות ושיטות ליטוגרפיות ליצירת סוגי מפות שונים כגון: מפות היסטוריות, טופוגרפיות, צבאיות, לתיירים צליינים רישום קרקעות, ועוד (וודורד 1998). חלק מן המפות האלה מתועדות באוסף ערן לאור ובאוספים אחרים (אוסף לאור 1987, המרכז לאספנות)
במאמר זה לא נוכל לפרט את תרומתם העצומה של המשלחות האנגליות והאמריקאיות, החוקרים הגרמנים, ההולנדים והאיטלקים ועוד רבים אחרים ששהו בארץ במאה ה-19. נביא כאן סקירה קצרה ומצומצמת על החוקרים הזרים הבולטים ביותר של ארץ ישראל במאה ה-19 כדי שהקורא יוכל להתרשם מהיקף העבודה המדעית שעמדה ביסוד הידע של חוקרי ארץ ישראל היהודים בראשית המאה ה-20.

 
החוקרים הזרים הבולטים ביותר של ארץ ישראל במאה ה-19
 

מפות של ארץ ישראל, פלשתינה, כנען
מהמאה ה-19.

שנת 1856. מפת מדידה של היינריך קיפרט

שנת 1878. חלק ממפת PEF  של א"י המערבית
מאת קונדר וקיצ'נר

שנת 1880. מפת מדידה של הרמן ברגהוס

שנת 1851. מפה מאת רופקין
הודפסה בלונדון ע"י ג'ון טליס

שנת 1880. מפת ארץ כנען מאת ו. היוז, לונדון.

תמונות המפות, באדיבות
המרכז לאספנות בירושלים

* בשנת 1799 סיירה בארץ משלחת צבאית צרפתית של צבא נפוליון בראשות פייר ג'קוטין. הייתה זאת משלחת של מודדים גיאוגרפיים אשר מיפו חלקים של ארץ ישראל. המפות המקוריות התפרסמו בפריז רק בשנת 1818.

Jacotin, Pierre. Carte topographique de l’Egypte et de plusiers des pays limitrophes vol. XX of: France. Commission des monuments d’Egypte. Description de l’Egypte. Paris, 1818

* עבודות עם תאור טופוגרפי ופיסי נכון של הארץ נעשו ע"י החוקר הגרמני אולריך זיטצן אשר סייר בארץ בשנת 1807 וחקר לבדו את ים המלח. המשיך לסייר בארצות ערב עד אשר נרצח (בהרעלה) ע"י האימם של תימן. מחקרי סיוריו פורסמו לאחר מותו.

Seetzen, Ulrich Jasper, 1767-1811. Seetzen’s Reisen durch Syrien, Palästina, Phönicien, die Transjordan-Länder, Arabia Petraea und Unter-Aegypten herausgegeben und commentiert von Fr. Kruse, in Verbindung mit Dr. Hinrichs [et al.]. Berlin : G. Reimer, 1854-1859

* החוקר האנגלי ממוצא שויצרי ג'ון לואיס בורקהארדט סייר בארץ בשנת 1812 נפטר ממלריה בקהיר ותוצאות מחקרו פורסמו לאחר מותו. חוקר זה הניח את היסודות למחקר מדעי רציני בא"י באותה תקופה. בשנת 1824 פורסם מדריך גיאוגרפי ראשון לארץ ישראל ע"י ג'וסיה קונדר.

Burckhardt, John Lewis, 1784-1817. Travels in Syria and the Holy Land; by the late John Lewis Burckhardt. Published by the Association for Promoting the Discovery of the Interior Parts of Africa. London, J. Murray, 1822.
Conder, Josiah, 1789-1855. A popular description of Palestine, or, The Holy Land: geographical, historical and topographical. By Josiah Conder. London: J. Duncan, [1824]

* אדוארד רובינסון, כומר וחוקר מקרא אמריקאי. מחשובי חוקרי ארץ ישראל במאה ה-19, שבשנים 1838 ו-1852 יצא לשני מסעות מחקר ממושכים בארץ-ישראל בניסיון לאתר ולזהות אתרים מקראיים אותנטיים. את תוצאות מחקרו הגיאוגרפי היסטורי המפואר, פרסם בספר בן שלושה כרכים בשנת 1841.

Robinson, Edward, 1794-1863: Biblical researches in Palestine, Mount Sinai, and Arabia Petraea : a journal of travels in the year 1838 / by E. Robinson and E. Smith ; undertaken in reference to biblical geography ; drawn up from the original diaries, with historical illus trations by Edward Robinson ; with new maps and plans in five sheets. London: J. Murray, 1841.

* מהנדסי הצי המלכותי הבריטי מייג'ור סקוט וקפטן סימונדס השתמשו לראשונה בתיאודוליט (1841) כדי למדוד מרחקים הדרושים לשרטוט מפות.
* היינריך קיפרט גיאוגרף גרמני יליד ברלין. נחשב כמומחה עולמי בתחומי היסטוריה של העולם הקדום, פילולוגיה וגיאוגרפיה. בשנת 1840 פרסם ביחד עם קרל ריטר את אטלס המושבות ההלניסטיות ובשנת 1841 פרסם את מפות ארץ ישראל לאור עבודותיו של אדוארד רובינסון. בשנת 1858 פרסם את האטלס התנכי הגדול. מפות ארץ ישראל אשר יצר היו מקור מוסמך במשך שנים רבות ללימוד גיאוגרפיה היסטורית. מפותיו הועתקו ותורגמו לשפות רבות.

Kiepert, Heinrich, 1818-1899. Map of Palestine. Chiefly from the Itineraries and Measurements of E.Robinson and E.Smith. Maps Constructed and drawn by H. Kiepert 1840. Engr. on stone by H. Mahlmann, Berlin. London: John Murray, 1841.
Kiepert, Heinrich, 1818-1899. Bibel-Atlas nach den neuesten und besten Huelfsquellen; mit Erlaeuterungen, die sich an das Lisco’sche Bibelwerk anschliessen. Berlin: G.W.F. Mueller, 1858.

ראה גם עבודתו החשובה של חיים גורן, "ההווה כביטוי לעבר: ארץ הקודש בעבודתו של הכרטוגרף ההיסטורי היינריך קיפרט", אופקים בגיאוגרפיה, 51 (1999), עמ' 99-118.

* קרל ריטר, גדול הגיאוגרפים הגרמניים בימיו, מסכם בשנת 1850 את מרבית ההישגים במחקר הגיאוגרפי על ארץ ישראל וסוריה. ספרו מלווה בתמונות, מפות והערכה ביקורתית על מאמרים שהתפרסמו בעבר.

Ritter, Carl, 1779-1859. " The comparative geography of Palestine and the Sinaitic Peninsula"; translated and adapted to the use of Biblical students by William L. Gage. Edinburgh: T. & T. Clark, 1866.

* טיטוס טובלר, רופא ואיש מדע שוויצרי ביקר בארץ ישראל ארבע פעמים. חקר את הטופוגרפיה של ירושלים וסביבותיה והקדיש מאמץ לחקר הספרות הקדומה על ארץ ישראל. לשם כך עבר ונבר בספריות מפורסמות וחיטט במנזרים וכנסיות נידחות. את כל ממצאיו ליקט בשנת 1867 לספר בעל היקף עצום.

Tobler, Titus, 1806-1877. Bibliographica geographica Palaestinae. Zunächst kritische uebersicht gedruckter und ungedruckter beschreibungen der reisen ins Heilige Land. Leipzig,: S. Hirzel, 1867.

* חוקרים חשובים נוספים היו במשלחת אמריקאית בראשותו של לויטננט ויליאם פרנסיס לינטש שיצאה לחקור את ים המלח ושקע הירדן. עיקר הישגי המשלחת היה מדידת העומק של ים המלח. משלחת בראשות החוקר הצרפתי פלוסין דה סוסי ביקרה בארץ ישראל פעמיים (1851, 1863) ואחריה הגיע משלחת הולנדית בראשותו של ואן דה-ואלדה. המשלחת עסקה במיפוי ארץ הקודש ובשנת 1852 פרסמה מפה בת 8 גליונות וכן מפת ירושלים. מפות אלו נחשבו לטובות ולמוסמכות ביותר עד לפרסום מפותיה של קרן החקר הבריטית PEF.

Lynch, William Francis, 1801-1865 Narrative of the expedition to the river Jordan and the Dead Sea / W.F. Lynch, commander of the expedition. With an introduction by James Sheridan Knowles. London : J. Blackwood, 1855.
Velde, Carel Willem Meredith van de, 1818-1898. Narrative of a journey through Syria and Palestine in 1851 and 1852. Edinburgh: W. Blackwood and sons, 1854.

* המשלחות הבריטיות של PEF) Palestine Exploration Fund). קרן החקר הבריטית הוקמה ביוני 1865, והורכבה מאנשי חיל המהנדסים הבריטי בראשותו של צ'ארלס וויליאם וילסון. משלחתו חקרה אזורים שונים ותוצאות המחקר פורסמו ע"י קרן החקר וכן ע"י ווילסון. בשנת 1867 יצאה משלחת שנייה בראשותו של הקצין צ'ארלס וורן וב-1868, יצאה המשלחת השלישית של הקרן, בראשותו של וילסון. אחריה, יצאו משלחות נוספות בראשותם של קלאוד קונדר והרברט קיצ'נר. משלחות אלה הניבו את התאור הגיאוגרפי, טופוגרפי, גיאולוגי, של ארץ ישראל המערבית עם התייחסות מיוחדת לירושלים. העבודות זכו לפרסומים רבים בינהם הסקר המרכזי שהופיע ב-6 כרכים וכלל 26 מפות גדולות.

Wilson, Charles William, Sir, 1836-1905 . Picturesque Palestine, Sinai and Egypt. Edited by Colonel Wilson, assisted by the most eminent Palestine explorers ; with numerous engravings on steel and wood. London : J.S. Virtue, [1884].
The survey of Western Palestine. Edited with additions by E.H. Palmer and Walter Besant for the Committee of the Palestine Exploration Fund. London: Committee of the Palestine Exploration Fund, 1881-1889.

הורציו הרברט קיצ'נר

צ'ארלס וורן

הורציו הרברט קיצ'נר

צ'ארלס וורן

פייר ג'קוטין

פייר ג'קוטין

אולריך ג'ספר זיטצן

אולריך ג'ספר זיטצן

ג'ון לואיס בורקהארדט

ג'ון לואיס בורקהארדט

אדוארד רובינסון

אדוארד רובינסון

היינריך קיפרט

היינריך קיפרט

קרל ריטר

קרל ריטר

טיטוס טובלר

טיטוס טובלר

ויליאם פרנסיס לינטש

ויליאם פרנסיס לינטש

קרל ויליאם ואן דה-ואלדה

קרל ויליאם ואן דה-ואלדה

צ'ארלס וויליאם וילסון

צ'ארלס וויליאם וילסון